Természetesen kenyérsütés nélkül se telhet el a hétvége, francia parasztkenyér és 70% tk.rozskenyér készült (diós-aszaltszilvás receptje dió és aszalt szilva nélkül).
Hozzávalók
1 db 550g-os kalácshoz:
Édes fehér kovász
(50%) 81g
Langyos tej 103g
Pásztói finomliszt
BL55 270g
Cukor 32g
Tojás 1db
Szobahőmérsékletű
vaj 38g
Vanília – ½ rúd
kikapart belseje vagy 1 mokkáskanál vanília kivonat vagy 9g
vaníliáscukor
Fél citrom héja
Fél narancs héja
Himalaya só 7g
A kovászt
elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és
a tojást, valamint a vaníliát, a citrom- és narancshéjat és
összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá
a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként
szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, feszes
tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át
30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy
a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában
hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a
pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad.
Hűtőben 8-10 órát
hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát
elkészíthetjük este a tésztát és reggel már formázhatjuk.
A tésztát 4
egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra
helyezzük és nejlonnal letakarjuk.
A kelesztés idejét
nehéz meghatározni. Nem kell megijedni, akár 5 órába is
beletelhet, mire a kétszeresére nő, ez függ a hőmérséklettől
és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a
tésztát.
Amikor elérte a
kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk,
hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert
csak beleragadna. Megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy
meghempergethetjük mákban vagy szezámmagban.
Utána mehet a
sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 35 percig. Miután kivettük a
sütőből, rácson hűtjük.
70%-os Tk.rozskenyerek
A Tk.rozskenyér receptjét hol találom meg?
VálaszTörlésA diós-aszaltszilvás recepjte, csak most kihagytam belőle a diót és aszalt szilvát. http://kissqkta.blogspot.hu/2017/03/jenoi-pekseg-workshopjan-jartam.html
Törlés