HOT CROSS BUNS
Hozzávalók 12 db 125g-os buktához:
24 db 43x35 cm tepsi
Édes fehér kovász (50%)
220gHideg tej 240g
Pásztói finomliszt BL55 540g
Cukor
80g
Tojás 2dbTojássárgája 2db
Szobahőmérsékletű vaj 100g
Reszelt citromhéj 10g
Reszelt narancshéj 10g
Frissen facsart narancslé 10G
Őrölt fahéj 2g (1 mokkáskanálnyi)
Őrölt kardamom 2g
Őrölt szegfűszeg 2g
Őrölt gyömbér 2g
Rumba áztatott mazsola 120g
Himalája só 14g
A kereszt mintához:
Pásztói finomliszt BL55 100g
Víz 100g
A cukormázhoz:
Forrásban lévő víz 150g
Cukor 95g
Elkészítés:
A kovászt elkeverjük a hideg tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, a fűszereket, a citrom- és narancshéjat valamint a narancslevet és összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Utolsóként adjuk hozzá a mazsolát és csak addig dagasztjuk, míg viszonylag egyenletesen eloszlik a tésztában.
Szép sima, puha tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad. Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este e tésztát és reggel már formázhatjuk.
A
tésztát kiborítjuk a pultra, 12 db egyenlő részre osztjuk és
felgömbölyítjük őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és
a buktákat szépen egyenletesen elrendezzük benne, lehetőleg közel
egymáshoz, de úgy, hogy még ne érjenek össze. Egy nejlonnal
letakarva kelni hagyjuk, míg másfél-kétszeresére nem növekszik.
Ekkor alaposan megkenjük tojással a tetejét és megvárjuk míg
megszárad.
Eközben
elkészítjük a tésztát a díszítéshez. Összekeverjük a vizet
és a lisztet és beletöltjük egy habzsákba vagy egy
nejlonzacskóba, aminek kicsit levágjuk a csücskét, hogy egy kb.
7-8mm vastag vonalat tudjuk vele húzni.
Ha
a tojás megszáradt a buktákon, nekiállhatunk a rajzolásnak. A
tepsit a sütőbe helyezzük és 210 fokon 30 percig sütjük gőz
nélküli sütőben.
Miközben
a tészta sül, elkészítjük a cukormázat. Felforraljuk a vizet és
beleöntjük a cukrot, majd addig keverjük, míg az teljesen fel nem
oldódik benne.Amikor kivesszük a sütőből, azonnal megkenjük a tetejét a cukormázzal, ecsettel, szép gazdagon, ez megvédi a kiszáradástól, amellett, hogy a tészta nagyon szép fényes lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése