Jenői Pékség receptje
Hozzávalók 1 db 950g-os kalácshoz:
Édes fehér kovász (50%) 150g
Langyos tej 190g
Víz 90g
Pásztói finomliszt BL55 400g, Pásztói kenyérliszt BL80
100g
(én 500g Nagyis kelt tésztás lisztből készítettem. Viszonylag lágy tészta lett, ezért tettem még bele lisztet amíg úgy éreztem, hogy már jó a tészta)
Cukor 10g
Tojás 2db
Szobahőmérsékletű vaj 100g
Himalája só 7g
A kovászt
elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és
a tojást, valamint a vaníliát, a citrom- és narancshéjat és
összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá
a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként
szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, feszes
tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át
30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy
a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában
hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a
pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad.
Hűtőben 8-10 órát
hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát
elkészíthetjük este a tésztát és reggel már formázhatjuk.
A tésztát 4
egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra
helyezzük és nejlonnal letakarjuk.
A kelesztés idejét
nehéz meghatározni. Nem kell megijedni, akár 5 órába is
beletelhet, mire a kétszeresére nő, ez függ a hőmérséklettől
és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a
tésztát.
Amikor elérte a
kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk,
hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert
csak beleragadna. Megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy
meghempergethetjük mákban vagy szezámmagban.
Utána mehet a
sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 35 percig. Miután kivettük a
sütőből, rácson hűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése