Este összekevertem az előtésztát:
10 dkg sima búzakovászhoz
7,5 dkg tk tönköly
7,5 dkg víz
éjjelre a konyhapulton hagytam
Reggel 0,5 dl enyhén cukros vízben felfuttattam az élesztőt. Hozzákevertem a maradék hozzávalókat:
20 dkg fehér tönköly
30 dkg BL80
2,5 dl víz
10 g élesztő
2 kk só
1 ek kukoricapehely
Robotgéppel kb 2 percig kevertem, míg összeállt. Ezután kb 10 percig autolizáltam, majd kb 8 perc alatt készre dagasztottam.
Üstből kivéve cipóvá formázva kelelesztőtálba tettem. 20 perc múlva átmozgattam, majd további 50 percig hagytam kelni. Enyhén lisztezett deszkán megformáztam, jól kilisztezett kelesztőkosárba tettem, ahol kb 75 perc alatt duplájára kelesztettem.
Sütőlapátra borítottam, bemetszettem és a 250 fokra előmelegített kőre csúsztattam.
5 perc múlva levettem a hőfokot 200-ra, így sütöttem még kb 40 percig.
Szia,
VálaszTörlésKetfele keleszto anyagod van ebbe: leszto es kovasz. Eleszto gyors, kovasz irto lassan lep rekcioba.
Amikor kelesztem akkor mindig megkerdem, itt szohoz tud jutni a kovasz?
Nem akadekoskodni szeretnek, mert ez a legjobb kenyer a vilagon kozosen eleszto es kovasz!
Egy csak elesztos kenyer megkel egy ora korul. Egy csak kovaszosnak kb.2-3 ora kell! Mi a te elkepzelesed? Udv, Istvan
Időzíteni kell a kettőt. Összhangba hozni. Kovásszal és az élesztővel is lehet variálni, hogy mikorra legyen jó. Mindenkinek ki kell kísérletezgetnie az arányokat a saját receptjéhez, kovászához. Emanuel Hadjiandreou: Hogyan süssünk kenyeret? című könyvében részletesen ír erről.
Törlés